Algemene Dermatologie

Huidkanker

Mensen met een zeer licht fototype of met een aanzienlijke zonbeschadigde huid hebben in het algemeen een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker of een kwaadaardige huidtumor.  Inname van bepaalde medicaties zoals immuunosuppressiva of beta-blokkers als ook een langdurige en aanhoudende Puva-therapie, kunnen eveneens het risico doen toenemen. Patiënten die reeds in het verleden een huidkanker ontwikkeld hebben, vertonen ook een verhoogd risico. Een jaarlijkse check-up van de huid is dan zeker aangewezen.

Actinische keratosen worden beschouwd als precancereuze letsels van de huid omdat sommigen onder hen in een plaveiselcelkanker of spinocellulair carcinoom zullen ontaarden als ze onbehandeld blijven. Ze verschijnen meestal vanaf de leeftijd van 50 jaar en bevinden zich voornamelijk op het gelaat, de kale hoofdhuid of de handruggen maar soms ook op andere delen van het lichaam.

Plaveiselcelkanker of het spinocellulair carcinoom wordt meestal heelkundig verwijderd.

Veel mensen met zonneschade zullen ook basaalcelcarcinomen ontwikkelen. Afhankelijk van hun locatie en presentatie kunnen basaalcelcarcinomen met lokale chemotherapie of dankzij een chirurgische excisie worden behandeld.

Het melanoom is een kwaadaardige huidtumor die afkomstig is van de melanocyten of pigmentcellen en die in een al dan niet voorafbestaande pigmentvlek of pigmentnaevus kan optreden.  Het komt op elke leeftijd voor, behalve bij kinderen waar het voorkomen van een melanoom uiterst zeldzaam is. Het kan op elk deel van de lichaamshuid verschijnen, rekening houdend met het feit dat de onderbenen een favoriete plek zijn voor vrouwen en de romp voor mannen. Risicogroepen zijn mensen die reeds eerder een melanoom of andere huidkanker hebben ontwikkeld of die een direct familielid hebben dat een melanoom heeft ontwikkeld. De behandeling van een melanoom zal afhangen van de resultaten van het anatomopathologisch onderzoek van het verwijderd letsel als ook van de bijkomende onderzoeken. Dit gebeurt steeds in samenwerking met gespecialiseerde centra.

Check-up van de Huid

Niet iedereen vertoont hetzelfde risico op het ontwikkelen van huidkanker. Er wordt rekening gehouden met verschillende parameters: genetica, de medische voorgeschiedenis, de blootstelling aan de zon en het fototype

Wie moet zijn huid dan laten checken door de dermatoloog?
Personen die huidkanker hebben gehad of een familielid in directe lijn dat een melanoom heeft ontwikkeld. Personen met een hoog aantal grote en onregelmatige naevi (> 6mm). Personen met fototype 1 en 2. Personen met een sterk zonbeschadigde huid door langdurige en regelmatige onbeschermde blootstellingen aan de zon. Personen met een verzwakt immuunsysteem door immunosuppressieve medicijnen of andere behandelingen. Bij langdurige inname van sommige medicaties zoals bèta-blokkers.

De patiënt is een model

Tijdens de consultatie zal de arts de letsels met een dermatoscoop onderzoeken. Indien nodig zal de arts een biopsie of een heelkundige verwijdering van een of meerdere letsels aanbevelen voor nader onderzoek in het labo. Total Body Mapping is gereserveerd voor mensen met een hoog risico en wordt in onze praktijk niet verricht.

De meeste naevi of pigmentvlekken zijn goedaardig. De “ABCDE”-regel of het “Ugly Duckling”-teken kunnen u meer alert maken bij de zelfscreening.  A voor asymmetrie, B voor onregelmatige randen, C voor inhomogene kleur, D voor diameter > 6mm, E voor evolutiviteit. Het melanoom is over het algemeen asymmetrisch, vertoont onregelmatige randen, een inhomogene kleur, een diameter > 6 mm en evolueert in de loop van de tijd, waarbij het aspect, de grootte, de kleur en soms de dikte veranderen.

Atopische Dermatitis

Atopische dermatitis is een chronische en recidiverende inflammatoire huidaandoening die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. De symptomen zijn regelmatig terugkerende jeukende schilferende plekjes. Meestal is er een erfelijke aanleg. Vaak lijdt men ook aan hooikoorts en astma en ontwikkelt men gemakkelijker allergieën.

De behandeling berust op een goede hydratatie van de huid, het aanbrengen van crèmes op basis van cortisone, tacrolimus of pimecrolimus en het al dan dan niet innemen van antihistaminica. Bij ernstige atopische dermatitis kunnen andere behandelingen zoals PUVA- of UVB therapie, inname van immuunsuppressiva of biologische systeemmedicatie aangewend worden.

De PUVA- of UVB therapie vindt niet plaats in The Skin Practice maar wel in de praktijk van Dr. Katrien Verhulst, Victor Gilsoullaan 47 te 1200 Brussel. Voor afspraken, gelieve contact op te nemen op het nummer 02/771 45 40.

Actinische Keratose

UV-stralen zijn schadelijk voor de kwaliteit van de opperhuid en de lederhuid. Deze schade geeft een doffe huid, pigmentvlekken of lentigines, fijne lijntjes of rimpels, kleine permanent verwijde bloedvaatjes of teleangiectasiën, actinische keratosen en huidkankers.

Actinische keratosen zijn precancereuze letsels die zich voordoen als een korst die nooit echt verdwijnt of geneest. Sommige van hen zullen ontaarden tot een huidkanker met name een plaveiselcelcarcinoom, vandaar de noodzaak van een behandeling.  Ze worden meestal behandeld met cryotherapie (vloeibare stikstof). Bij recidiverende letsels of wanneer de actinische keratosen in een hoog aantal voorkomen, kan lokale chemotherapie met een crème op basis van 5-fluorouracil (EfudixR) of imiquimod (AldaraR) voorgesteld worden. Een alternatief is de fotodynamische therapie (PDT) met methylaminolevulinaat crème (Metvix crèmeR). De huid wordt na het aanbrengen van de crème hetzij met rood licht belicht, dit is de conventionele fotodynamische therapie (c-PDT), hetzij met natuurlijk daglicht, dit is de daglicht fotodynamische therapie, hetzij met een lamp dat daglicht nabootst. Dit laatste noemt men gesimuleerde daglicht FDT (SDL-PDT) en wordt gebruikt in combinatie met de fractionele CO2 laser. Het is ook noodzakelijk om op lange termijn te werken door dagelijks gebruik te maken van geschikte crèmes met een hoge zonprotectie (SPF 100).

Fototypes

De Fitzpatrick classificatie of fototype maakt het mogelijk om individuen in te delen op basis van hoe hun huid op blootstelling aan de zon reageert en is bijgevolg een hulp om onder meer hun risico op huidkanker te evalueren.

Fototype 1: bruint niet, verbrandt systematisch. De huid is heel licht, vertoont sproeten, het haar is blond of rood.

Fototype 2: bruint met moeite, verbrandt gemakkelijk. De huid is licht, lichte haarkleur, sproeten verschijnen in de zon. De ogen zijn helder.

Fototype 3: verbrandt soms in de zon, de huid bruint geleidelijk in de zon, licht getinte huid, het haar is donkerblond of kastanjebruin. Bruine of soms lichtgekleurde ogen.

Fototype 4: verbrandt zelden, bruint snel en intens. Getinte huid, het haar is bruin of zwart, bruine ogen.

Fototype 5: verbrandt zeer zelden en bruint snel en intens. Meer getinte huid, kastanjebruine ogen, donkerbruin of zwart haar.

Fototype 6: verbrandt bijna nooit. De huid is zeer donker en de haren zijn zwart. De ogen zijn zeer donker.

Psoriasis

Dr. Valerie-Anne Lizin en Dr. Katrien Verhulst volgen psoriasis op.

Puva- en UVB therapie gebeurt niet in The Skin Practice maar in de praktijk van Dr. Katrien Verhulst, Victor Gilsoullaan 47 te 1200 Brussel. Voor een afspraak gelieve te bellen op het nummer 02/771 45 40.

Online Agenda • X