Indicaties Rimpels en Huidverslapping

Naarmate we ouder worden, verliezen we diep in het aangezicht geleidelijk aan vet en bot. Hierdoor neemt het onderhuids volume af en verslapt de huid: de nasolabiale plooien worden dieper, de kaaklijn vervaagt, de mondhoeken hangen af en de tempels en wangen hollen uit. Dit is intrinsieke veroudering. Dit kan worden gecorrigeerd door diepe injecties van hyaluronzuur en door het stimuleren van de productie van ons eigen collageen via radiofrequentie, radiofrequentie met micro-naalden, HIFU, CO2-laser en PRP-injecties. Deze technieken zijn ook waardevol ter preventie van huidverslapping.  

Als de huidverslapping te groot is, kan een chirurgische ingreep zoals een lifting, lipofilling of een bovenste of onderste blefaroplastie aangewezen zijn.

Naast de intrinsieke veroudering is er nog de extrinsieke veroudering die vooral het gevolg is van de schadelijke werking op de huid van externe factoren zoals bijvoorbeeld ultraviolet stralen of tabak. Extrinsieke huidveroudering uit zich onder vorm van een doffe huid, pigmentvlekken of lentigines, fijne lijntjes of rimpels, kleine permanent verwijde bloedvaatjes en actinische keratosen. Als behandeling voor die rimpeltjes kunnen we kiezen voor een opvulling van de rimpel dankzij injecties met hyaluronzuur of PRP. Indien de rimpels het gevolg zijn van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de expressie in ons gelaat (“expressierimpels”), worden ze het best met botuline-toxine behandeld. De expressierimpels bevinden zich ruwweg in het bovenste deel van het aangezicht namelijk op het voorhoofd, de glabella (tussen de wenkbrouwen) en de periorbitale zone (rond de ogen). Botuline-toxine wordt soms in kleine dosissen gebruikt in het onderste deel van het gelaat, de hals en de décolleté.  Ook hier hebben radiofrequentie, radiofrequentie met micro-naalden, HIFU en CO2-laser hun plaats in de behandeling en preventie van extrensieke huidveroudering.  De beste preventie is de dagelijkse toepassing van een goede, zonprotectie met hoge index (SPF50) het hele jaar door.

Een voorafgaande consultatie met de dermatoloog of plastisch chirurg is verplicht om samen te evalueren welke behandeling het best aan uw behoeften beantwoordt en welke de mogelijke bijwerkingen zijn. Op basis van deze discussie zal de arts ook een prijsschatting voorleggen.

Online Agenda • X