Indicaties Couperose of Rosacea – Erythrosis

Couperose of rosacea wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine permanent verwijde bloedvaatjes in de wangen, de neus en/of de kin die een roodheid van de huid veroorzaken. Wanneer enkel roodheid aanwezig is zonder dat de bloedvaten nog zichtbaar zijn, spreken we van erythrosis. Soms gaat rosacea met ontstekingsletsels of puistjes gepaard. Men spreekt dan van inflammatoire rosacea. De laserbehandeling wordt buiten deze ontstekingsfase uitgevoerd. Uw dermatoloog zal vooraf een passende behandeling voorschrijven om die puistjes te verminderen.

Rosacea wordt behandeld met de long-pulsed Nd:Yag laser of met de IPL. Meestal zijn er 3 sessies nodig met een tussenperiode van minstens 1 maand.

De sessie wordt onmiddellijk gevolgd door een belangrijke roodheid van het behandeld gebied. Deze roodheid kan 3 of 4 dagen aanhouden en gepaard gaan met een lichte zwelling. Als u last heeft van erythrosis, zal de behandeling intensiever zijn. Hierdoor zal de huid net na de behandeling gedurende een paar dagen meer gezwollen zijn. De huid zal dan eveneens gedurende 2 weken dieprode stipje (purpura) vertonen die nadien volledig wegtrekken. Een groene camouflagestick is handig om de roodheid gemakkelijker te camoufleren.

Elke blootstelling aan de zon is 2 maanden voor de sessie tot 1 maand na de sessie niet aangewezen. De dermatoloog zal u een hoge zonbescherming en cosmetica voorstellen die aangepast zijn aan uw huid.

Een voorafgaande consultatie met de dermatoloog is verplicht om samen te evalueren welke behandeling het best aan uw behoeften beantwoordt en welke de mogelijke bijwerkingen zijn. Op basis van deze discussie zal de arts ook een prijsschatting voorleggen.

Online Agenda • X